Бил Нелсън иска да вярва. Директорът на NASA коментира големия брой високопрофилни наблюдения на НЛО от военноморските сили на САЩ. Макар и да признава, че не разбира напълно какво точно представляват тези феномени, той твърди, че е невъзможно да отхвърлим варианта, че става дума за технология, създадена от извънземен живот.

Нелсън, който е бивш астронавт и сенатор от Флорида, зае поста на директор през май тази година. Наскоро той участва в онлайн интервю за Университета на Вирджиния, в което засегна почти всякакви теми – от космическите отношения с Китай до наблюденията на безпилотни летателни апарати (UAV). По време на разговора Нелсън заяви, че от 2004 г. насам са регистрирани над 300 потвърдени наблюдения на неидентифицирани летящи обекти. Те обаче са все още с неизвестен произход.

„Разговарях с тези пилоти и те знаят, че са видели нещо, техните радари също са го отчели. И те нямат представа какво е. Ние също нямаме – казва Нелсън пред проф. Лари Сабато, директор на политическия център на Университета на Вирджиния. – Надяваме се, че не става дума за противник от Земята, притежаващ подобна технология. Но определено е нещо. Така че нашата мисия е постоянно да гледаме и да търсим: "Кой е там?", "Кои сме ние?", "Как сме дошли тук?", "Как сме се превърнали в това, което сме?", "Как сме се развили?", "Как сме се цивилизовали?". И "Дали някъде там из Вселената, в която има милиарди други слънца и милиарди други галактики, не съществуват същите условия [като тези на Земята]?". Толкова е голяма, че дори не мога да си я представя." 

„Съществуват дори теории, че има и други вселени – добавя Нелсън. – Ако случаят е такъв, то кой съм аз да твърдя, че Земята е единственото място, на което съществува форма на живот, която е цивилизована и организирана като нашата.“

„Знам каква е моята мисия – да бъда по-добър стопанин на тази планета, да бъда по-добър гражданин на Земята – добавя той. Има ли обаче други планети като Земята? Определено мисля така, защото вселената е толкова голяма“.

Доскоро наблюденията на НЛО не бяха взимани особено насериозно. След като обаче Пентагонът потвърди легитимността на няколко изключително интересни видеа по темата, малко по малко неидентифицираните летящи обекти започнаха да излизат извън сферата на теориите на конспирацията.

Тази година дори службата към дирекция "Държавно разузнаване" изготви и специален доклад по темата. Той не открива нищо особено и достига до заключението, че нито можем да потвърдим, нито да отхвърлим, че наблюдаваните неидентифицирани летателни обекти са извънземни. Въпреки това по всичко личи, че американското правителство вече не гледа на темата с насмешка.

Източник: IFLScience