Американското министерство на отбраната обяви, че сформира специален отряд, който ще проучва сведенията за неидентифицирани летящи обекти (НЛО) в рамките на ограниченото въздушно пространство.

Отрядът, наречен Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG), ще засича и идентифицира обекти, които представляват интерес, във въздушното пространство със специална употреба (Special Use Airspace (SUA)). Той ще оценява и свежда до минимум заплахите, свързани както с безопасността на полетите, така и с националната сигурност.

Министерството на отбраната на САЩ допълни, че ще приема всички сведения за нахлувания по въздуха (неидентифицирани или не) съвсем сериозно и ще проучва всяка една от тях.

Факт е, че доскоро наблюденията на НЛО не бяха взимани особено насериозно. След като обаче Пентагонът потвърди легитимността на няколко изключително интересни видеа по темата, малко по малко неидентифицираните летящи обекти започнаха да излизат извън сферата на теориите на конспирацията.

Тази година дори службата към дирекция "Държавно разузнаване" изготви и специален доклад по темата. Той не открива нищо особено и достига до заключението, че нито можем да потвърдим, нито да отхвърлим, че наблюдаваните неидентифицирани летателни обекти са извънземни. Въпреки това по всичко личи, че американското правителство вече не гледа на темата с насмешка.

Нещо повече, през октомври директорът на NASA Бил Нелсън коментира големия брой високопрофилни наблюдения на НЛО от военноморските сили на САЩ и призна, че е невъзможно да отхвърлим варианта, че става дума за технология, създадена от извънземен живот.

„Разговарях с тези пилоти и те знаят, че са видели нещо, техните радари също са го отчели. И те нямат представа какво е. Ние също нямаме – казва Нелсън пред проф. Лари Сабато, директор на политическия център на Университета на Вирджиния. – Надяваме се, че не става дума за противник от Земята, притежаващ подобна технология. Но определено е нещо. Така че нашата мисия е постоянно да гледаме и да търсим: "Кой е там?", "Кои сме ние?", "Как сме дошли тук?", "Как сме се превърнали в това, което сме?", "Как сме се развили?", "Как сме се цивилизовали?". И "Дали някъде там из Вселената, в която има милиарди други слънца и милиарди други галактики, не съществуват същите условия [като тези на Земята]?". Толкова е голяма, че дори не мога да си я представя." 

„Съществуват дори теории, че има и други вселени – добавя Нелсън. – Ако случаят е такъв, то кой съм аз да твърдя, че Земята е единственото място, на което съществува форма на живот, която е цивилизована и организирана като нашата.“

„Знам каква е моята мисия – да бъда по-добър стопанин на тази планета, да бъда по-добър гражданин на Земята – добавя той. Има ли обаче други планети като Земята? Определено мисля така, защото вселената е толкова голяма“.

Източник: IFLScience