40-метровата антена MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding), монтирана на борда на „Марс Експрес“ на Европейската космическа агенция (ЕКА), ще получи софтуерен ъпдейт, който най-накрая ще актуализира нейната операционна система. Вярвате или не – Windows 98.

По този начин специалистите се надяват да вдъхнат нов живот на изстреляния преди близо 2 десетилетия космически апарат – първия, който засича вода, скрита под южния полюс на Червената планета. Въпреки че е напълно възможно да става дума за мираж, този орбитър е един от най-успешните проекти на ЕКА. Той ни позволява да изучим миналото и настоящето на Марс така, както никога досега.

Софтуерният ъпгрейд би следвало да позволи на инструмента MARSIS да надникне под повърхността на Марс и Фобос (един от спътниците на планетата) „по подробно от всякога“. Идеята е той да увеличи приемането на сигнала, да ускори бордовата обработка на данни и да увеличи обема на данните, които се изпращат обратно към Земята.

Космическият апарат ще продължи своята мисия да картографира повърхността на Марс и да търси признаци на вода.

„Новият софтуер ще ни помогне да изучаваме тези региони във висока разделителна способност по-бързо и по-подробно и съответно – да потвърдим дали съдържат нови източници на вода на Марс“, обяснява Колин Уилсън от екипа на „Марс Експрес“.

„Наистина е вълнуващо да разполагаме с чисто нов инструмент на борда на „Марс Ексрес“ – близо 20 години след изстрелването му“, допълва той.

Източник: IFLScience