15-годишната Ада Байрон се запознава с математика от Кеймбридж Чарлс Бабидж. Той създава предшественика на компютъра, а тя – първата компютърна програма.

Ада, известна още като графиня Лъвлейс, е родена в Пикадили, Мидълсекс (днес част от Лондон). Тя е единственото законно дете на знаменития поет романтик лорд Джордж Байрон, но бракът между него и майка ѝ Анна Изабел продължава само около година.

Ада расте като болнаво и много слабо дете и прекарва цялото си детство у дома над книгите. На 13-годишна възраст се разболява от шарка, в резултат на която дълго остава парализирана и близо година прекарва на легло. С образованието ѝ се заемат частни учители, сред които известни математици и създатели на научни трудове като Огъстъс де Морган - първият професор по математика на Лондонския университет. В свое писмо до лейди Байрон Морган предрича следата, която възпитаничката му ще остави, съзирайки огромния ѝ потенциал и откривателски дух.

През 1842 г. Ада превежда на английски и разпространява статията на италианския математик и инженер Луиджи Менабрия, посветена на разработката на Чарлз Бабидж на машина, наподобяваща компютъра - аналитична машина, като при превода добавя извънредно много собствени идеи. Сред тях е неин метод за автоматично пресмятане на уравненията на Бернули с машината. Именно този метод се смята за първият алгоритъм, писан специално за изчислителна машина, или иначе казано първата компютърна програма.

Графинята на Лъвлейс (титла, която получава като съпруга на Уилям Кинг - граф на Лъвлейс) умира от рак на 27 ноември 1852 г. Освен съпругът ѝ, който я изоставя малко преди смъртта ѝ след разговор, чието естество никога никой не узнава, я надживяват трите ѝ деца. По нейно собствено желание е погребана до баща си в гробището на църквата „Света Мария Магдалена“ в Хъкнал, Нотингамшър.

През 1998 г. Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта.