Разработката на компютърни технологии е територия, която открай време принадлежи на мъжете, нали? Въпросът изглежда риторичен, но човекът, поставил основите на програмирането, е жена.

Може и да не ви се вярва, но тя написва първата компютърна програма преди близо 170 години - около 100 преди първите мъже...
Августа Ада Байрон, графиня на Лъвлейс, или просто Ада,

една от най-ярките личности в историята на изчислителната техника,

е родена на 10 декември 1815 г. в Пикадили, Мидълсекс (днес част от Лондон). Тя е единственото законно дете на знаменития поет романтик лорд Джордж Байрон, но бракът между него и майка й Анна Изабел продължава само около година. Пет седмици след раждането на Ада майка й пожелава да се раздели с Байрон, защото не иска дъщеря й да попие вредното влияние на скандалния си баща и да стане... поетеса. Съдът присъжда пълно попечителство на майката.

Лорд Байрон напуска Англия през 1816 г. и никога не се завръща в родината си. Умира в Гърция през 1824 г., само 36-годишен, по време на освободителната война срещу Турция.

Ада отрано проявява талант към машините и математиката, в записките й от 13-годишна възраст са намерени схеми на летателни апарати. В писмо до майка си като зряла жена обаче тя пише: "Ако не можеш да ми дадеш поезия, може ли да ми дадеш "поетична наука"?”.

На 17 години се запознава с лейди Мери Самървийл - преводач на трудовете по небесна механика на френския математик, астроном и философ Пиер Лаплас. По време на обеден банкет у тях през ноември 1834 г., още ненавършила 19, Ада се среща с Чарлз Бабидж - професор по математика в Кеймбридж, който ще се превърне в

неин интелектуален партньор до края на краткия й живот.

Двамата си разменят стотици писма. Бабидж разказва за идеите си да създаде нова изчислителна машина, която не само да пресмята и да дава резултати - както са правили механичните калкулатори дотогава, но и да може сама да използва резултатите за нови изчисления. Ада е силно впечатлена и въодушевена от замаха на тази мисъл, но е една от малкото, които разбират значението й.