Никой не може да оспори, че метеорният дъжд Персеиди, който е активен всяка година в периода 17 юли – 24 август – е едно от най-красивите космически събития въобще.

През 2023 г. той би трябвало да достигне своя пик в нощта на 13 август, когато Земята ще премине през най-плътната част от следата, оставена от кометата 109/Суифт-Тътъл.

Какво представлява метеорният дъжд Персеиди?

Метеорният дъжд е съставен от частици, които се разпадат от въпросната комета с широчина цели 26 км,  докато тя се приближава и отдалечава от вътрешната част на Слънчевата система.

За последен път Суифт-Тътъл навлезе в нашия район през 1992 г., а следващото ѝ преминаване ще бъде през 2126 г., но прашната ѝ следа все още остава и отломките са способни да създадат красиво шоу, докао изгарят в атмосферата ни при преминаването на Земята.

Опашките на метеорите, изглежда, сочат към съзвездието Персей в северното полукълбо. Ето защо събитието се нарича метеорен дъжд Персеиди.

По време на пика на метеорния дъжд наблюдателите на небето в северното полукълбо могат да очакват да видят до 60-70 падащи „звезди“ на час (при условие че небето е тъмно и ясно).

През 2016 г. дъждът беше особено силен, като близо 200 метеора на час осветиха небето. Причината? Юпитер придърпа праховата следа на кометата и позволи на Земята да се промъкне по-дълбоко в потока.

Кога ще бъде пикът на метеорният дъжд Персеиди?

Тази година пикът на дъжда ще настъпи на 13 август, когато Луната ще бъде слаб намаляващ полумесец и ще бъде осветена само на около 7 %, така че условията за наблюдение на звездите ще бъдат чудесни.

За наблюдателите на небето в Северното полукълбо метеорният дъжд често е най-добър в ранните часове преди зазоряване.

Как и къде да наблюдавате метеорния дъжд Персеиди

Не забравяйте, че на очите ви са необходими около 30 минути, за да се адаптират напълно към тъмнината, и не се притеснявайте – не ви трябва модерно оборудване, ще можете да видите всичко лесно с невъоръжено око, особено ако успеете да излезете от града и да се отдалечите от смога и светлинното замърсяване.

Можете да потърсите достатъчно тъмно място близо до вас, като използвате този атлас на яркостта на изкуственото небе.

За съжаление, събитието е под хоризонта за хората в повечето части на Южното полукълбо.

Източник: Science Alert