В нощта на 2-ри срещу 3-и януари настъпва пикът на метеорния поток квадрантиди. Квадрантидите са активни от 28-и декември до 12-и януари. Повечето популярни метеорни потоци имат известен „родител“, откъдето носят името си. Дълго време учените не могли да открият тялото, от което идва този метеорен поток. Квадрантидите носят името си от вече несъщестуващото съзвездие „Квадрант“, сега част от съзвездието „Воловар“.

През 2003 година астрономите открили астероидно тяло, явяващо се отправна точка на съществуването на потока, което получило обозначението (196256) 2003 EH1. 

Орбитата на 2003 EH1. Източник: JPL/NASA 

Квадрантидите обикновено са мощен метеорен поток, сравним с Персеидите и Джеминидите. Могат да се наблюдават до 120 бързи, ярки метеора на час, видими по цялото небе. Възрастта на метеорния поток е около 500 години, но първите му наблюдения са проведени през 1825 г.

Кулминацията на Квадрантидите е кратка в сравнение с тази на други известни метеоритни потоци и затова се прогнозира по-трудно.

Условията за наблюдения на небесния спектакъл ще са добри, тъй като на много места над страната небето ще е безоблачно, а през следващите няколко дни Луната ще залязва малко след полунощ. Препоръчително е да отиде на място, което е отдалечено от градските светлини, за да сте сигурни, че максимално ще можете да се насладите на гледката.