Уви, кометата ATLAS, която имаше потенциала да озари небосвода почти като полумесец – се разпадна. За щастие обаче имаме една почти толкова забележителна алтернатива – SWAN. Отсега до средата на юни тя ще бъде видима дори и с невъоръжено око – една чудесна причина да излезем навън в късните часове и да погледнем към небето.

След като на 12 май се доближи максимално близо до Земята, в момента тя се намира на около 110 млн. км от нас. Тази ледена топка идва от далечните и студени краища на Слънчевата система и се приближава към центъра ѝ, като на 27 май 2020 г. се очаква тя да бъде най-близо до Слънцето, тоест в перихелий.

Кометата SWAN, носеща официалното обозначение C/2020 F8, е открита случайно в края на март 2020 г. от любителя астроном Майкъл Матиацо, докато разглежда данните от SOHO (The Solar and Heliospheric Observatory). Основна цел на този космически апарат е изследване на Слънцето, но освен това от началото на проекта, той е засякъл повече от 3000 комети.. Оттогава насам тя често пъти става обект на заснемане от други любители на красивите космически картини.

Може би най-най-зашеметяващата снимка обаче е дело на Gerald Rhemann. Той успява да улови в обектива си невероятна космическа гледка, която включва кометата SWAN и дългата ѝ йонна опашка.

Автор: Gerald Rhemann

За известен период от време SWAN можеше да се наблюдава единствено от Южното полукълбо, но вече е видима и от Северното. Как да я зърнете? Намерете достатъчно тъмно място – далеч от изкуствени светлини. Може да използвате бинокъл. Насочете взора си към северозападната част на небосклона след залез слънце или на североизток преди изгрев – на около 10 градуса над хоризонта (стиснете юмрук пред лицето си – това са приблизително 10 градуса). Ако имате смартфон и приложение за наблюдение на звездите, можете просто да потърсите съзвездието Персей – в момента SWAN е в близост до него.

Ако желаете, можете да проследите местоположението ѝ в реално време тук.

Цветомира Бекриева