Върху нашия лунен съсед има нещо странно.

Докато изследва обратната страна на луната (и по-специално – кратера Фон Карман), китайският луноход „Юту 2“ забеляза мистериозен обект на хоризонта. На пръв поглед прилича на издатина с формата на куб на фона на един сравнително равен пейзаж без кой знае какви отличителни белези.

Китайската космическа администрация го оприличи на „мистериозна колиба“ в пост в социалната мрежа Weixin.

„Дали не е дом, построен от извънземни, след като са се разбили [на Луната]? – гласи публикацията, пропита с шеговит тон. – Или пък е първият космическо кораб на предшествениците, изследвали Луната?“.

Най-вероятно нито едно от двете. Какво тогава? По-скоро нещо, което се среща в изобилие на земния спътник – скали. Разбира се, няма как да знаем със сигурност. Поне не и докато „Юту 2“ не скъси 80-метровата дистанция и не го изучи - процес, който ще трае поне 2 или 3 месеца.

Отчасти това се дължи на факта, че захранваният от слънчева енергия луноход се изключва през лунната нощ, траеща 2 седмици, както и в моментите, когато Слънцето се намира директно над него, за да не прегрее. Същевременно машината трябва да се движи и особено бавно из терена, пълен с различни препятствия.

Въпреки че ще ни се наложи да почакаме известно време, преди да разберем за какво точно става дума, можем да предположим въз основа на намиращия се в близост до куба кратер, че това е скален къс, изхвърлен по време на сблъсъка, довел до образуването на въпросния кратер – феномен, който е наблюдаван и преди на лунната повърхност (например от мисията „Чангъе-3“, стартирана преди 8 години на 1 декември).

Това не е първата странност, която „Юту 2“ открива на обратната страна на Луната, която никога не гледа към Земята. През 2019 г. се натъкна на странна субстанция, наподобяваща гел, която се оказа, че е лунна скала, разтопена до стъкло (отново вследствие на удар на космически обект в повърхността). Както знаете, Луната няма атмосфера и в нея често се врязват всякакви обекти.

Самата скала е забелязана по време на 36-ия оперативен ден на „Юту 2“ (в момента тече 37-я лунен ден). Луноходът кацна на земния спътник през януари 2019 г.

Източник: Science Alert