Ние, земляните, често се любуваме на моментите, в които слънчевите лъчи започват да си пробиват път през облачното небе. Подобни гледки не са необичайни. На Марс обаче нещата стоят другояче.

Поради факта, че Червената планета разполага с тънка и суха атмосфера, облаците там се образуват сравнително рядко. Ето защо фактът, че марсоходът „Кюриосити“ на NASA успя да заснеме няколко – при това многоцветни, сияещи и „ранни“ - е особено вълнуващ.

Когато все пак се образуват облаци на Марс, те обикновено се появяват над екватора по време на най-студеното време от годината – когато планетата се намира най-далече от Слънцето в своята орбита. Преди една марсианска година обаче (която се равнява на две земни) учените забелязаха странни ефирни облаци в небето над „Кюриосити“ по-рано от очакваното. Сега, решени да ги заснемат, учените насочиха камерите на марсохода към небето още от януари и не останаха разочаровани – тези „ранни“ облаци се появиха отново.

През март „Кюриосити“ засне сияещите ефирни сребристи облаци, разпръскващи слънчевата светлина. Освен че са наистина красиви, те помагат на учените да разберат и от какво точно са образувани облаците.

Облаците над Марс на 19 март 2021-ва. Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Облаците от замръзнала вода на Марс се образуват на не повече от 60 км височина. Тези облаци обаче са доста по-нависоко, което означава, че най-вероятно са съставени от замръзнал въглероден диоксид (сух лед).

Когато се наблюдават непосредствено след залез, ледените кристали в облаците разпръскват светлината и изглеждат така, сякаш сияят. Сребристите облаци са твърде тънки и ефирни, за да се наблюдават през деня. Когато обаче Слънцето се намира под хоризонта, неговата светлина продължава да се отразява от разположените високо облаци и ги осветява на фона на потъмняващото небе.

"Кюриосити" засне тези сребристи облаци малко след залез слънце на 31 март 2021-ва. Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Странната вълнообразна структура на тези облаци се вижда ясно на черно-белите снимки на „Кюриосити“, направени от неговите навигационни камери. Те започват да сияят по-силно, когато Слънцето слиза по-надолу на небосклона, което от своя страна помага на учените да определят на каква височина се намират.

Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Може би най-атрактивни са облаците, преливащи в синьо, зелено и червено. Тук на земята те са известни като „майка на перлите“ заради техните ефектни преливащи цветове.

„Ако видите облак с блещукащи пастелни цветове, то това се дължи на факта, че частиците в облака са с почти идентични размери – казва атмосферният учен Марк Лемън от Космическия научен институт. – Обикновено подобно нещо се случва малко след като облаците са се образували и са нараснали с еднаква степен.“

Mastcam на "Кюриосити" засне тези облаци - т.нар. "майка на перлите" - на 5 март 2021-ва. Панорамата е съставена от 5 кадъра, съшити в едно. Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Тези облаци са най-цветното нещо, което ще видите на Марс. Според Лемън ако стоите до „Кюриосити“ на марсианската повърхност, ще можете да забележите цветовете (макар и бледи) и с невъоръжено око.

„Винаги се възхищавам на цветовете, които се появяват – различни оттенъци на червено, зелено, синьо и лилаво – казва Лемън. – Наистина е чудесно да видиш как нещо блести на Марс с най-различни цветове.“

Източник: IFLScience