За първи път можем да чуем музиката, която звездите създават. Факт, възможен благодарение на последните развития в областта на науката и технологиите, както и на „магията“ на популярния продуцент Брайън Ино.

Вселената не е безмълвна. Звездите са част от „космически оркестър“, който изнася непрестанни концерти. Всички звезди издават инфразвукови акустични вълни. Ние не можем да ги чуем, тъй като са твърде ниско в честотния спектър. За щастие обаче те могат да бъдат уловени от телескопите.

Свикнали сме да възприемаме звука като нещо, което произвежда шум. От чисто физична гледна точка обаче звукът е просто вибрация, която преминава през материя.

Звездите, подобно на музикалните инструменти, не са 100-процента солидни. Ето защо звуковите вълни попадат във външните пластове и отскачат във вътрешността.

Източник: NASA/JPL-Caltech

Това кара звездите да вибрират, което от своя страна ги кара леко да притъмняват и да засияват – нещо, което може да бъде засечено с телескопите. Именно по този начин можем да реконструираме звуците, произвеждани от тези вибрации.

Във въпросния космически оркестър най-големите звезди са басът или обоят – те произвеждат ниски и дълбоки звуци, докато по-малките звезди са своеобразни флейти или цигулки. Именно тези инфразвукови акустични вълни, изчислени от астрофизика д-р Гарик Исраелиън и аранжирани от Брайън Ино, може да чуете във видеото по-долу. 

Насладете му се!