Пътувате нанякъде и усещате познатото "бзз-бзз" от телефона в чантата. Поглеждате - няма пропуснато обаждане, нито съобщение, нито нищо.

Не сте единствените. Според скорошно проучване 68% от анкетираните са изпитвали така наречените "фантомни вибрации", като на 87% от тях отбелязват, че им се случва ежеседмично.

Според Алекс Блажински от университета на Сидни странните усещания са причинени от случаен електрически импулс, който стимулира близките нерви и създава усещането за вибрация.

Лари Розън, професор по психология от Калифорнийския държавен университет, е на друго мнение. В книгата си iDisorder той обяснява, че съвременният човек винаги е в очакване на някакво технологично взаимодействие, особено по отношение на мобилния телефон - и неизбежно интерпретира всеки случаен стимул, например триенето на панталона в крака или придърпването на стол по пода, като телефонно обаждане.

Бомбардирани сме от сетивни данни, а мозъкът трябва да филтрира безполезния шум и да регистрира само важните сигнали. И той ги подбира според това, което очаква да открие, обяснява Майкъл Ротберг от медицинския център Бейстейт в Мазачузетс.

В праисторически времена непрекъснато сме възприемали извитите пръчки в периферията на погледа си като змии. С днешната техноцентрична нагласа мозъкът ни може да интерпретира всичко, от шумоленето на дрехите до къркоренето на стомаха, като сигнал, че получаваме обаждане или съобщение.

В проучване, включващо 290 американски студенти, 90% от участниците са заявили, че понякога изпитват фантомните телефонни усещания. 40 на сто са посочили, че това се случва веднъж седмично. Друго, по-малко проучване сред 169 болнични работници, проведено през 2010 г., е открило, че приблизително 70 на сто от тях са изпитали синдрома.

Източник: MentalFloss