Важните неща в живота ни страдат, защото постоянно сме ангажирани от някое електронно устройство. Забравяме да правим онова, което ни укрепва физически и емоционално. Пренебрегваме душевното си здраве и благоденствие. Оставяме всичко на заден план заради „техновмешателството“ – нарастващата зависимост от електронни устройства.

Ако сте редовни читатели на Psychology Today, вероятно вече сте чували термина „техновмешателство“. Екипът ни се опитва да подчертае скритите опасности и рискове на пристрастяването към технологиите и да ви окуражи да вземете конструктивни мерки.

Заради културата, в която живеем, е трудно влиянието на технологиите да бъде пресечено или омаловажено. Тъй като сме изолирани, всички, малко или много, сме подвластни на изискванията на обществото. Ако хората в обкръжението ви – колеги, приятели и роднини, очакват постоянно да сте на разположение, вероятно се съобразявате. Ако не отговаряте, сте задължени да върнете обаждането или имейла, или съобщението, и то веднага! В следващите 90 секунди! Всеки, който си е  изпатил, ще ви каже, че ако не го направите навреме, последиците за „нарушителя” (вас) ще са тежки.

В проучването си, Сесил Андрес, лидер на  движението Voluntary Simplicity, казва, че двойките в Северна Америка прекарват средно само 12 минути на ден в разговори един с друг. Връзката е като жив организъм – изисква адекватна грижа, внимание и подхранване. Без тези неща повечето отношения загиват.