Необходимостта от наказания е може би най-трудната и неприятна част от родителството. Често начинът, по който се опитваме да въведем ред, когато детето е пристъпило границите, води до още повече проблеми, отколкото ако не направим абсолютно нищо.

Тъй като смартфоните са важна част от живота на децата, много родители практикуват изключително прост метод за наказание: когато нещо се обърка, те отнемат телефона. Но според експерти подобна стратегия е не само неефективна, но и вредна. Вредна е, защото слага всички нарушения под общ знаменател. Освен това наказанието се базира на доминиране, господство и изнудване.
Ето какво може да направите вместо това.

1. Наказанието трябва да отговаря на „престъплението“
Само тогава синът/дъщерята ще разбере какво е направил погрешно и шансовете да коригира поведението си ще са по-големи. Например, ако тийнейджър се прибра вкъщи по-късно от „отпуснатото“ от родителите време, той може временно да бъде ограничен от излизане вечер. Тоест ще трабва да се прибира в 20:00 вместо в 21:00 часа.
 Ако му отнемете телефона, ще го лишите от контакт с приятели. Тогава наказанието ще бъде твърде тежко за неговата постъпка и със сигурност ще предизвикате бунт и съпротива. Ето защо е по-добре винаги да се търси наказание, което по някакъв начин е свързано с нарушеното правило и съответстващо на него по тежест.

2. Оставете последиците от постъпката му да го „възпитават“
Често се оказва, че не е нужно родителите да предприемат и измислят нищо.
Правилното наказание за детето ще бъдат последиците от постъпката му, които неминуемо ще последват. Затова не се намесвайте в това, което трябва да се случи.
Например, ако синът ви каже нещо лошо за приятел, директният резултат ще бъде, че той ще се разсърди и ще спре да говори с него. Много по-ефективно от всяко родителско морализиране и наказание, е всички тези естествени последици да се случат. Те дават важни житейски уроци и се помнят до края на живота.

3. Възложете му допълнителни отговорности
Понякога лишаването от някои привилегии просто не работи, особено когато става въпрос за тийнейджъри. Вместо това трябва да тръгнете по точно обратния път – да му добавите нови отговорности. Например, за да „отработи“ злодеянието си, той трябва да направи нещо в къщата, което не е правил преди, или да помага на съседи, да върши доброволческа работа. В допълнение към общата полза, тийнейджърът ще получи представа за ​работата в  полза на обществото, ще се учи на търпение и постоянство. 

4. Похвалете доброто поведение
Разбира се, негативните последици от лошото му поведение могат да бъдат възпитанелни сами по себе си,  но понякога похвалите дават по-добър резултата . Особено, ако родителите по-често имат повод да се карат. Например, вместо да крещите на тийнейджъра всеки път, когато подът на стаята му е покрит с дрехи и книги, се опитайте да изчакате онзи щастлив момент, когато нещата са на правилното място. И го похвалете.  Това може да го подсети следващия път отново да подреди дрехите си в гардероба.

5. Нека телефонът на вашия тийнейджър бъде под родителски контрол
Това е по-добър ход от отнемането на телефона като наказание. По този начин можете да ограничите достъпа или времето за използване на определени приложения. Може също така да зададете таймер за използване на устройството. Това работи чудесно, ако детето прекарва твърде много време на телефона и поради това не върши домашни задължения или не си ляга навреме. Важното в случая е, че родителският контрол не пречи на детето да използва телефона по предназначение, нито да поддържа връзка с вас или да разговаря с приятели.

Новите родители