Ако вашата работа е да чистите в райони с радиоактивност, може да се заинтересувате и от антирадиационен плувен костюм за 1000 долара, пише CNET.

И бельото, и костюмът са дело на базираната в Осака компания Yamamoto, която създава своите продукти като отговор на продължаващите проблеми с ядрената централа във Фукушима. Идеята на двете облекла е да защитават най-чувствителните части на човешкото тяло от вредните гама лъчи.

Конкретно бельото тежи около 4 кг., което определено го прави доста неудобно, но в крайна сметка идеята не е да осигурява комфорт, а така нужната защита. Когато съвсем скоро се появи по магазините, то ще струва около 825 долара.

В същото време двоен плувен екип, който трябва да спира почти 100 процента от лъчите, ще се продава за около 1073 долара. Той е по-олекотен - около 3 кг. - и е изработен от гума, в която има втъкани въглеродни нишки, които блокират радиацията.

Двата продукта са насочени най-вече към работниците, които по суша и вода продължават да разчистват района на бедствието, което връхлетя Фукушима през 2011 г.