Учени установиха, че дори самото присъствие на смартфон може да засегне когнитивния капацитет на човек. Няма никакво значение дали апаратът е на безшумен режим, нито дали е включен или изключен.  

Искате да избегнете влиянието му? Оставете го в другата стая.

Данните на изследователите показват недвусмислено, че когато хората са били със своите смартфони, техните когнитивни способности са намалели. В случая се има предвид най-общо способността да се приема и обработва информация.

Виж още: 5 мита за зареждането на телефоните

“Наблюдава се ясно изразена линейна зависимост, която показва, че колкото по-забележим става телефонът, толкова повече намалява когнитивният капацитет на собственика му. Съзнанието ви не мисли за апарата, но процесът, при който си налагате да не разсъждавате за нещо, използва (понякога значителна) част от вашите интелектуални ресурси. Реално това е източване на мозъчна мощ (brain drain)”, обяснява д-р Ейдриън Уорд, водещ автор на изследването.

Хората, които са държали смартфоните в другата стая или дори по-надалеч, са се представяли по-добре на когнитивните тестове. Учените са експериментирали с всякакви вариации, за да проверят ефектите: понякога са оставяли телефоните с екрана нагоре, друг път - надолу; били са изключени и включени. В нито един от тези сценарии не е имало разлика. Ако смартфонът е бил до собственика си, той е намалявал умствения му капацитет.

“Важно е да се обърне внимание, че хората не просто се разсейват от телефоните си. Тяхната реална когнитивна способност намалява, ” добавя д-р Уорд. 

Източник: Psy Blog