Немски учени постигнаха пробив по отношение на диагностиката на рак на мозъка – те обучиха изкуствен интелект да диагностицира рак на мозъка успешно, пише Nature.

Учените уточняват, че съществуват над сто вида рак на мозъка и дори и квалифицираните специалисти невинаги могат да диагностицират заболяването. За разпознаването му обаче помага фактът, че всяка разновидност на рака притежава свой собствен биологичен отпечатък, който се натрупва в организма на пациента. С помощта на масив от данни, изкуственият интелект се е научил да съпоставя анализите на болните и да определя вида на заболяването им.

Но как?

За да постигнат това, специалистите са "захранили" с резултати от изследванията на 2800 болни от рак на мозъка (в различни стадии). Впоследствие изкуственият интелект отделил 91 вида тумори. Накрая лекарите накарали машината да провери 1000 пациенти с подозрения за рак на мозъка. Оказало се, че системата е могла не само правилно да разпознае пациентите, които са имали потвърден рак, но е успяла да открие и нови.