В подоготвка за първия си полет мини хеликоптерът Ingenuity на NASA кацна на Червената планета.

Изключително лекият летателен апарат бе закрепен за корпуса на марсохода "Пърси", който се приземи на Марс на 18 февруари.

„Докосването на повърхността от MarsHelicopter - потвърдено!“, публикува Лабораторията за реактивно движение (JPL) в съобщение в събота в Twitter.

"Пътешествието му от 293 млн. мили (471 млн. км) на борда на @NASAPersevere приключи с финалното спускане от 10 см от корпуса на марсохода до повърхността на Марс. Следващото предизвикателство? Да оцелее през нощта."

Както може да видите от тази снимка по-горе, придружаваща изказването в Twitter, "Пърси" се е отдалечил от Ingenuity Снимка, придружаваща туита, показа, че Perseverance се е отдалечил от хеликоптера и неговата "писта", след като се е спуснал на повърността. 

1.8-килограмовият дрон се захранваше от марсохода. Сега обаче мини хеликоптерът ще трябва да използва своята собствена материя, за да активира своя нагревател. Именно с негова помощ той ще предпази неекранираните си електрически компоненти от замръзване и напукване по време на непривлекателната марсианска нощ.

Впоследствие, ако всичко върви по план, на 11 април Ingenuity (чийто размах на крилата му е 1,2 м) ще влезе в историята като осъществи първия полет в атмосферата на чужда планета.