Корпорацията Facebook ще предприеме повече действия за премахване на невярна информация за COVID-19 и ваксините в социалните си мрежи – ход, който може да доведе до заличаването на цели групи, акаунти и страници в Instagram заради системно разпространение на дезинформация.

Компанията действа по съвет на Световната здравна организация и други групи, за да разшири списъка си от вредни неверни твърдения, пише Bloomberg.

Instagram от своя страна ще затрудни намирането на акаунти, обезкуражаващи ваксинацията, а модераторите на платформата ще ги премахват, когато нарушават правилата многократно.

Тази седмица Facebook ще включи в своя информационен център за COVID-19 подробности за местните здравни власти и това кога и къде хората могат да се ваксинират.

Когато системите на социалната мрежа попаднат на съдържание, в което се казва, че коронавирусът е създаден от човека, както и че е по-безопасно човек да се зарази, отколкото да се имунизира, или че дозите на препаратите срещу болестта са токсични или причиняват допълнителни болести, то ще бъде премахвано.

Промените в сайтовете на Facebook започват тази седмица и ще бъдат въведени в глобален мащаб на повече от 50 езика.

Източник: Мениджър Нюз