Ако днес кажете на някого, че нямате Facebook профил, най-много да ви помисли за луд. Как е възможно това? Как иначе вашите приятели ще следят постиженията ви, връзките ви и килограмите, които сте наддали? С други думи – как точно ще ви дебнат онлайн?

Екзистенциалната криза на XXI век е вече факт. „Ако нещо се случи и не го обявиш във Facebook, дали наистина се е случило?“. Шегата настрана, за мнозина Facebook е Кралят на социализацията и липсата на акаунт е равнозначно на липса на приятели.

Вместо да го направи по-добър обаче, социалната мрежа често може и да навреди на нашия живот. Да, с Facebook се свързвате със стари приятели, намирате си нови предложения за работа и поддържате един дигитален дневник на своя живот. В последно време обаче социалната мрежа се превръща в една черна дупка, в която завистта и съревнованието надделяват, в която самочувствието се определя на базата на предварително подбрани снимки с вашия етикет. Не на последно място – Facebook е способна да унищожи всякаква продуктивност.

Защо просто не излезем от нея тогава? Лесно е да го кажеш, трудно е да го направиш. Деактивирането на акаунта е краен вариант, но веднъж щом намалите времето, което прекарвате в социалната мрежа, ще видите какъв позитивен ефект върху живота ви ще има това.

Ето няколко причини, подбрани от Mashable, заради които си заслужава да дръпнете щепсела на своя акаунт.

1. Несъзнателно пристрастяване

Facebook се превръща в навик. Напълно възможно е да се пристрастиш към мрежата, сочат някои изследвания. За разлика от пушенето и други по-опасни навици, пристрастяването към Facebook се забелязва много по-трудно. С други думи – може и въобще да не подозирате, че не може да живеете без социалната мрежа. Средно жените прекарват по 81 минути на ден във Facebook, докато мъжете – 64 минути.

Общо взето Facebook е като кредитна карта, с която харчиш повече в момент, в който не можеш да си го позволиш. По-добре е да станеш наясно с това още сега, отколкото да осъзнаеш колко много (в случая време) си похабил в нея.

2. Ниско самочувствие

Качихте един-два килограма през празниците? Нормално. Facebook обаче ще ви накара да се чувствате още по-зле от този факт.

Според едно изследване потребителите на социалната мрежа (най-вече жените) стават изключително претенциозни към своя външен вид, когато гледат снимките на свои приятели. Повече от половината от общо 600 души, участвали в проучването, заявяват, че онлайн албумите на останалите потребители ги потискат. Те започват да искат да имат същото тяло, дори решават да отслабнат. В крайна сметка всичко това оставя у хората едно негативно чувство. Според изследването младите потребители са най-податливи и могат да развият дори хранителни разстройства вследствие на натиска, който социалните мрежи им показват. А той е много по-голям дори и от модните списания.

Други проучвания пък показват, че младите Facebook потребители дори биха могли да станат по-нарцистични, да развият агресивно поведение и дори ида имат проблеми със съня.