Прекаляването със социалните медии утроява риска от депресия

28 септември 2017 г., 16:20
590

Корелацията е достатъчно силна за да накара специалистите по клинична психология да започнат да обръщат внимание на своите пациенти. Snimka: Lenka Horavova /  Shutterstock

Ново изследване установи, че рискът от депресия и тревожност е много по-висок при някои от хората, които изполват социалните медии.  Резултатите показват, че използването на над 7 различни платформи е свързано с утрояване на риска от депресия.

Психолозите са проучили влиянието на 11-тте най-популярни социални мрежи: Фейсбук, Ютюб, Туитър, Гугъл Плюс, Инстаграм, Снапчат, Редит, Тъмблър, Пинтерест, Вайн и Линкдин.

Тези от участниците в изследването, които са използвали между 7 и 11 от тях, са имали риск от развиване на депресия, който е бил 3.1 пъти по-голям от този при останалите.  В допълнение, същите са имали 3.3 пъти по-висок риск от развиване на симптоми за силна тревожност.

Проф. Брайън Примак, който е водил изследването, обяснява:

“Корелацията е достатъчно силна, за да накара специалистите по клинична психология да започнат да обръщат внимание на своите пациенти за използването на различните социални мрежи и да ги информират, че прекомерната употреба може би е причина за техните депресивни и тревожни разстройства.”

“Въпреки че все още не можем да потвърдим със сигурност дали страдащите от депресия и тревожни разстройства търсят социалните мрежи след развиване на симптомите или самите социални мрежи водят до развиване на разстройствата, и в двата случая резултатите са потенциално интересни за психологията”, допълва Примак.

Съществуват няколко възможни начина, по които използването на множество платформи може да доведе до депресия и тревожност. Например, мултитаскинг-ът води до влошаване на психичното здраве и отслабване на мисловните способности.

Psy Blog

Коментари