Френските власти ще прекратят своята програма за търсене на изчезнали лица като вместо това ще използват популярните социални медии като Facebook и Twitter, съобщава PopSci.

С това се слага край на почти стогодишната инициатива, която най-напред възниква след Първата световна война. Тогава програмата под наслов "Търсене в интерес на семейството" има за цел да събере близки, разделени от военния конфликт. След това тя еволюира до полицейска програма за издирване на изчезнали хора.

Сега обаче Министерството на вътрешните работи на Франция обяви, че районните полицейски управления ще престанат да се занимават с изчезналите лица, освен ако не става въпрос за много тежки случаи, свързани с насилие и пряка заплаха. За всички останали казуси близките на изчезналите ще трябва да се обръщат към социалните медии в интернет.

Според наблюдатели това е логичен резултат, който показва, че технологиите се представят по-добре от държавата. Социалните медии позволяват на отделни хора за търсят, намират и споделят всякаква информация, което става по-бързо от тромавия административен процес. Дори един човек с известно ниво на компютърни умения днес е в по-добра позиция да открие нещо, отколкото цяло полицейско управление преди столетие. Възниква обаче въпросът какво ще стане в един момент, когато компаниите, поддържащи социалните мрежи вече разполагат с повече информация за нас отколкото правителството.