От 5. до 15. век през Средновековието са били изобретени какви ли не инструменти, оръжия и прости машини. През този интересен период от историята хората правят крачка напред в технологиите, а Западът възприема някои любопитни достижения на Изтока. Представяме ви 7 от най-странните и интересни средновековни изобретения, които много хора смятат за измислица... но всички те са истински!

1. Дибата


Снимка: Adwo / Shutterstock

Дибата е приспособление, което е приемало най-различни форми, макар и предназначението й да е било еднозначно. С този инструмент са се измъчвали престъпници. Жертвата била завързвана за рамката, докато въртящо се колело изпъвало въжетата – и тялото на човека – докато не го разкъсало по най-зловещ начин. Най-страшните тирани дори са палели огън под всичко това – просто за допълнително мъчение. Бррр!

2. Бронзовият бик

Друга форма на мъчение, която е описана в литературата. Представлява куха метална статуя на бик, в която са се поставяли затворниците, след като езиците им били отрязвани. След затварянето на вратичката, около статуята се запалвал огън... и си представяте останалото. Ефектът за зрителите бил сякаш бикът оживява и издава звуци като истинско животно. Изобретението е дело на ковача Перил от Атина и е било подарено на сицилийския тиранин Фаларис. Ковачът добавил сложна звукова система в главата на бика и поетично казал на владетеля: „Писъците му ще стигнат до теб като най-нежното, най-жално и най-мелодично мучене”. Отвратеният Фаларис наредил звуковата система да бъде тествана... със самия Перил. Изобретателят бил напъхан в творението си, но преди да загине, бил изваден... и хвърлен от една скала. Според легендата самият Фаларис загинал в бика, когато бил свален от Телемах. Някои историци правят паралел между бронзовия бик и култа към Златния телец.