7 странни и интересни средновековни изобретения

29 ноември 2018 г., 16:23
841

Бронзовият бик.

Снимка: Adwo / Shutterstock

От 5. до 15. век, през Средновековието, са били изобретени какви ли не инструменти, оръжия и прости машини. През този интересен период от историята хората правят крачка напред в технологиите, а Западът възприема някои любопитни достижения на Изтока. Сайтът Oddtale.com представи 7 от най-странните и интересни средновековни изобретения, които много хора смятат за измислица... но всички те са истински!

1. Дибата


Снимка: Adwo / Shutterstock

Дибата е приспособление, което е приемало най-различни форми, макар и предназначението й да е било еднозначно. С този инструмент са се измъчвали престъпници. Жертвата била завързвана за рамката, докато въртящо се колело изпъвало въжетата – и тялото на човека – докато не го разкъсало по най-зловещ начин. Най-страшните тирани дори са палели огън под всичко това – просто за допълнително мъчение. Бррр!

2. Бронзовият бик

Друга форма на мъчение, която е описана в литературата. Представлява куха метална статуя на бик, в която са се поставяли затворниците, след като езиците им били отрязвани. След затварянето на вратичката, около статуята се запалвал огън... и си представяте останалото. Ефектът за зрителите бил сякаш бикът оживява и издава звуци като истинско животно. Изобретението е дело на ковача Перил от Атина и е било подарено на сицилийския тиранин Фаларис. Ковачът добавил сложна звукова система в главата на бика и поетично казал на владетеля: „Писъците му ще стигнат до теб като най-нежното, най-жално и най-мелодично мучене”. Отвратеният Фаларис наредил звуковата система да бъде тествана... със самия Перил. Изобретателят бил напъхан в творението си, но преди да загине, бил изваден... и хвърлен от една скала. Според легендата самият Фаларис загинал в бика, когато бил свален от Телемах. Някои историци правят паралел между бронзовия бик и култа към Златния телец.

3. Желязната девица (Iron Maiden)

Снимка: pandapaw / Shutterstock

Знаем, че се сетихте за групата, и тя е наречена точно на това странно и зловещо съоръжение. Мнозина го смятат за измислица заради особения му вид, но то също е било един от обичайните инструменти за мъчения през Средните векове. Представлява изправен саркофаг, чиято вътрешност е покрита с остри шипове. В предната част има двойна врата, която служи за вход на жертвите. В някои модели от едното крило на вратата излизат 8 шипа, а от другото – 13. Тънкостта на този зловещ уред била, че шиповете били твърде къси – тоест, жертвата не умирала скоро от пробожданията, а се мъчела с часове – понякога с дни.

4. Капанът за хора

Това оръжие е имало две полукръгли „рога”, закачени на дълъг прът, а в края му се намирал капан с пружина. Целта била да се улавят хора, качени на кон. Този инструмент изиграл и важна роля при залавянето на някои кралски особи или други изтъкнати личности за откуп. Използван е в Европа чак до 18. век. Това е един от редките примери за несмъртоносни средновековни оръжия.

5. Огнехвъргачката


Източник: Public Domain, Wikimedia Commons

Идеята да се мята огън на война е използвана във Византия, откъдето идва и названието „гръцки огън”. Устройствата, които са извършвали това, са били сравнително прости – от типа на балистите или такива, подобни на помпа с бутало и нещо като фуния, които се споменават от историка Тукидид през  5. век. Формулата на запалителната смес в тях била държавна тайна, която днес е изгубена. Смята се, че е била базирана на сяра, петрол и минерална смола. Огнехвъргачките били едни от най-изненадващите, модерни и мощни оръжия на Средновековието. Използвали се основно в морски битки, за да палят корабите на противника. Затова ги наричали и „морски огън” (πῦρ θαλάσσιον/ pyr thalássion). Византийците останали задълго в паметта на кръстоносците с тези страшни съоръжения, вариации на които били използвани и от монголците, арабите и китайците.

6. Доменната пещ


Снимка: Raymond Thill / Shutterstock

Тя е била използвана широко в Европа през 12. – 14. век. Усъвършенствана е от цистерцианските монаси – католически орден, който се славел с добрите си металурзи. Учени са установили, че във всеки манастир в Нораског, Швеция, имало фабрика, често с големината на църква, в която машините се задвижвали с водна сила. Доста напредничаво за времето си! Хората често дарявали на монасите желязна руда. Цистерцианците се превърнали във водещите металопроизводители в Шампан, Франция, от средата на 13. до 17. век.

7. Твърдият алкохол

Първите свидетелства за истински дестилационни методи датират от четвъртото хилядолетие пр.н.е. във Вавилон. Древните използвали естествено охлаждане в глинени съдове, за да извличат малки количества дестилиран спирт за парфюми. По-късно „Монголските казани” са били използвани в Централна Азия още от 7. век от новата ера. С тях напитките са се замразявали, а водните кристали са се отстранявали. Мюсюлманските алхимици от 8. и 9. век усъвършенствали този метод, като добавили реторта. Тази технология била „взета назаем” от европейците и доразработена. Това е сложило и началото на модерната алкохолна индустрия. 

Коментари