През декември цифровата валута, въведена от Сатоши Накамото през 2009-та, удари рекордните 17 428 долара за един биткойн. Но може би заради сложната си техническа природа, или заради мистерията около своето, появяване авторът й остана неизвестен в продължение на години, a около биткойна витаят много митове. Ето развенчаването на някои от тях:

 1. Има краен брой биткойни – да, оригиналният дизайн на биткойн е предвиден за 21 милиона биткойни, които бавно да се генерират в рамките на стотина години. Но протоколът, разбира се, може да бъде променен при съгласие на общността на валутата.
   
 2. Потребителите на биткойни са аноними: - да, но не съвсем. Потребителите не получават повече анонимност отколкото и при банковите трансфери. Защото е възможно да се свържат псевдонимите на един потребител след анализ на моделите в блокчейна.
   
 3. Биткойн е недостижим от закона – много закони по света започнаха да се адаптират към реалността на криптовалутите и започват да третират по юридически начин транзакциите.
   
 4. Биткой изразходва енергия – копаенето при биткойн изисква много енергия. Поради децентрализираната си структура, никой не знае точното количество енергия, което консумира процеса, и сигурно достига няколко гигавата в дадени моменти. Но истината е, че това не може да се сравни с всички енергийни разходи на банковите системи по света, които реално се използват, за да се администрират паричните транзакции.
   
 5. Биткойн ще смени кредитните карти и кеша – още е рано, биткойн няма ресурса да се превърне в универсална разплащателна система.

Science Alert