Добивът на биткойни вече изразходва повече електричество за една година, отколкото цяла Аржентина. Това сочи анализ на Кеймбриджкия университет, цитиран от Би Би Си.

Както без съмнение знаете, биткойнът е дигитална криптовалута която буквално превзе интернет. Тя не разполага със своя физическа форма, не се нуждаете и от банка, за да я използвате. Създава се посредством процес, наречен „копаене“. В основата си копаенето използва мощни компютърни компоненти – в частност видео карти – за да потвърди биткойн транзакциите. Това е процес, който впоследствие създава биткойните за самия потребител. Заради скорошния пик в цената на биткойна, „копачите“ от цял свят използват все по-мощни компютърни конфигурации, за да създават тази все по-скъпа и популярна криптовалута. A тя, за добро или лошо, има и таван – 21 млн. След това няма да могат да бъдат изкопани нови биткойни.

За да се проследи консумацията на енергия в глобален план, специалистите от Кеймбриджкия университет създават т.нар. Индекс на енергийната консумация на биткойните. Той се базира на приблизителни предположения, които впоследствие се съпоставят с други енергийни потребления. Целта е да се демонстрира огромният ефект, който криптовалутата оказва върху света като цяло.

Най-новите статистики са поразителни. Оказва се, че днес копаенето на биткойни консумира около 121.36 тераватчаса (TWh) електроенергия годишно и е малко вероятно да намалее, освен ако стойността на криптовалутата не падне. Тази стойност е по-голяма от енергийното потребление на Аржентина и много близко до това на Норвегия. Ако биткойнът се класифицира като държава, то валутата ще заеме 30-то място по потребление на електричество (т.е. консумира около 0,5% от цялото световно производство на енергия).

Цената на един биткойн (която в момента е 48 061 щатски долара) постоянно се покачва. Колкото по-близо достигаме тавана на продукцията, толкова по-големи имена започват да инвестират в тази криптовалута. Tesla например закупи биткойни на стойност 1,5 млрд. долара, въпреки че бе разкритикувана остро за това свое решение, което подкопава до голяма степен имиджа ѝ на природосъобразна компания.

Въпреки че е най-голямата и най-популярна криптовалута, биткойн далеч не е единствената. В момента съществуват над 1650 и всички те се надяват на същия успех.

Според експерти копаенето е процес, който едва ли ще приключи скоро, а енергийното потребление тепърва ще се увеличава (освен ако цената на биткойна не падне драстично). Едновременно с това хардуерните компании се оказват под натиска да произвеждат по-мощни компоненти и съответно – увеличават енергийното потребление на графичните карти (моделите от висок клас например консумират до 300 вата). Като имаме предвид, че една машина, копаеща биткойни, използва множество графични карти за дълъг период от време, ефектът, който криптовалутите имат върху околната среда, тепърва ще се влошава.

Източник: Би Би Си