През 2013 г. англичанинът Джеймс Хаулъс решава да направи пролетно почистване и изхвърля стария си харддиск, който в края на краищата се озовава в местното сметище край Нюпорт, Уелс, Великобритания. Той обаче не подозира, че на диска има портфейл със 7500 биткойна. В зората на криптовалутата стойността им е била 650 000 долара, а днес – цели 357 млн.!

Веднага щом осъзнава грешката си, Джеймс започва отчаяно да преравя сметището. Той кръстосва планините от боклуци и до ден днешен и на практика търси игла в купа сено. С тази разлика, че иглата струва 350 млн. долара, а купата сено е с размера на футболно игрище.

„Поговорих с един от мъжете тук, обясних му ситуацията и той ме качи на камиона си и ме откара до сметището, до изкопа, в който работят в момента. Той е с размера на футболно игрище. Каза, че нещо от последните 3 или 4 месеца ще е тук, на около метър дълбочина“, разказва Хаулъс в интервю пред Guardian през 2013 г.

“В момента съм в ситуация, в която или трябва да се смея, или да плача. Защо не съм навън с лопата в ръка? Мисля, че се примирих с факта, че никога няма да го открия.“

Хаулъс обаче така и не прекратява издирването. Напротив, през 2021 г. решава да потърси помощта на хора от своя град с обещанието, че ще ги възнагради си милиони. И до ден днешен той вярва, че може да открие харддиска и че въпреки всичко информацията на него ще може да бъде възстановена.

Местните власти обаче не улесняват живота му. Те отказват да допуснат доброволци до сметището. Причината? Липсата на разрешително и факта, че ровенето из боклуците би имало потенциални екологични последици, предава CNBC.

Уви, ако Хаулъс не открие своя харддиск, биткойнът ще бъде изгубен безвъзвратно.

Подобно на повечето криптовалути, биткойнът е непроследим и в зората на копаенето човек не можеше да направи бекъп на своя портфейл. Ето защо много хора се озовават в ситуация, подобна на Хаулъс – те или изгубват физичния харддиск, на който се намира криптовалутата, или забравят паролата си за достъп (досущ като мъжа, на който му остават само още няколко проби, преди да загуби достъпа до 240 млн. биткойн).

Източник: IFLScience