Виртуален парцел в базирания на блокчейн онлайн свят Decentraland бе продаден за 2,4 млн. долара под формата на криптовалута, съобщиха купувачът криптоинвеститор Tokens.com и Decentraland, цитирани от Ройтерс.

Decentraland е онлайн среда, известна още като метавселена, където потребителите могат да купуват купуват земя, да посещават сгради, да присъстват на събития, да се разхождат и да се срещат с други хора като аватари. Тези виртуални светове придобиха голяма популярност тази година, след като пандемията принуди хора да прекарват повече време онлайн.

Интересът към тази онлайн среда нарасна значително през последния месец, когато Facebook промени името си на Meta, което по думите на компанията отразява пренасоченото и внимание към развитието на на продукти от виртуалната реалност за метавселената.

Decentraland е специфичен тип метавселена, базирана на блокчейн. В Decentraland собствеността на виртуалната земя се купува и продава под формата на незаменяемите токени, по-известни като NFT. NFT-тата представляват крипто актив, който доказва собствеността и автентичността на уникален виртуален обект през блокчейн. За закупуване на земя криптоентусиасти използват криптовалутата на Decentraland – MANA.

Metaverse Group, който е подразделение на Tokens.com, е купил имота в Decentraland в понеделник за 618 хил. MANA, които по това време са се равнявали на 2 428 740 долара. Decentraland съобщи, че това е най-скъпата покупка на имот в платформата.

Теренът се намира на т.нар Fashion Street от картата на Decentraland. От Tokens.com съобщиха, че той ще бъде използван за дигитални модни събития и продажба на виртуални дрехи за аватари.

През юни виртуален имот в Decentraland бе продаден за 1 295 000 MANA, което към онзи момент се равняваше на 913 228. Купувачите създадоха виртуален търговски център за продажба на дигитални дрехи, но оттогава от Ройтерс са посетили няколко пъти обекта и не е видяли купувачи.

Криптовалутата MANA е силно волатилна. В резултат на промяната на името на Facebook тя поскъпна с около 400%, сочат данни на Coinbase.

Източник: Мениджър Нюз