Днес всички знаят за космическото покачване на криптовалутата биткойн. Тя удари нов рекорд преди няколко дни, достигайки космическите 8200 долара за 1 биткойн и прогнозите са, че ще продължи да нараства. Но биткойн далеч не е единствената криптовалута и според някои анализатори дори не е онази с най-обещаващ потенциал.

В момента етериум е втората криптовалута с най-висока стойност на пазара, достигната само две години след нейното въвеждане в обръщение. Според много хора тя ще стане особено популярна през 2018 година. Етериум е подобна на биткойн по това, че и двете са платформи с отворен код, основани на блокчейн технологията.

И двете валути прескачат посредника при финансовите операции, т.е. банките, което е и главната причина защот криптовалутите са толкова податливи към дестабилизиране. Но докато биткойн е ограничена до блокчейн технологията за извършването на биткойн плащания, етериум може да се използва, за да се изграждат децентрализирани изчислителни платформи.

Етериум използва т.н. “умни договори”, които са основани на системата "ако - тогава", което означава, че те могат да се осъществят, само ако са изпълнени определени условия. Затова не е изненадващо, че за последните две години стойността на етериума се вдигна до 360 долара за един етер.

Science Alert