Една трансакция с биткойн генерира толкова електронни отпадъци, колкото изхвърлянето на боклука на два айфона, показва анализ на икономисти от Нидерландската централна банка и Масачузетският технологичен институт, цитиран от в. Гардиън.

Докато въглеродният отпечатък на биткойна е добре познат и е обект на редица изследвания, значително по-малко внимание се обръща на огромното количество компютърна техника, която отива на боклука при процеса на копаене на криптовлати. Вземете за пример специализираните компютърни чипове, известни като ASIC, се продават с единствената цел да бъдат използвани за копаене на крипто. Проблемът при тях е, че само най-новите чипове са достатъчно енергийно ефективни, за да бъде целият процес рентабилен. Това кара „миньорите“ постоянно да заменят тези чипове с по-нови и по-мощни, хвърляйки другите на боклука.

„Животът на устройствата за копаене на биткойн е около 1,29 години“, пишат Алекс Де Врис и Кристиан Стол, двама от авторите на прочуването.

„Ние изчисляваме, че поддържането на биткойн мрежата генерира елетронни отпадъци от 30 700 метрични тона на година. Този резултат е сравним с електронните отпадъци на една малка страна като Нидерландия“, добавят те.

През 2020 г. биткойн мрежите са обработили 112,5 млн. трансакции (в сравнение с 539 млрд. трансакции при традиционните платежни услуги през 2019 г.), като всяка една трансакция е генерирала електронни отпадъци от 272 г. Това е теглото на два смартфона модел iPhone 12 mini.

Причината електронните отпадъци да са толкова голям проблем при криптовалутите е, че за разлика от по-голямата част от хардуера с изчислителни способности, ASIC чиповете нямат алтернативна употреба отвъд копането на криптовалути, което ги прави напълно безполезни след появата на по-нови модели.

Авторите на проучването предупреждават, че проблемът с електронните отпадъци вероятно ще се влоши ако цената на биткойна продължи да расте, тъй като това ще насърчи повече инвестиции в подмяната на ASIC чиповете.

Източник: Мениджър Нюз