Подобно на френската багета и Земята не би струвала нищо без своята кора, която пък от своя страна, досущ като френското вино, е отлежала и остаряла особено добре.

Твърдата и скалиста континентална кора се е оформила на нашата планета преди милиарди години (макар и едва съвсем малък процент от днешната кора да датира от онзи период). Колко точно? Не можем да кажем със сигурност. За да определеят годините на континентите, изследователите изчисляват степента на разлагане на древните химикали в скалите. В частност - на карбонатните минерали, извадени от океаните. Тези минерали обаче се намират сравнително трудно и рядко са в достатъчно добро състояние, за да бъдат анализирани подобаващо.

Сега изследователи откриха нов начин да датира древната кора и според тях ние сме сгрешили в определянето на възрастта на континентите с около половин милиард години.

В изследване, представено на 26 април на тазгодишното виртуално общо събрание на Европейския сюз по геонауките екипът показва, че като анализира минерал, наречен барит - комбинация от океански соли и барий, отделен от вулканичните океански цепнатини - те откриват доказателства, че земната континентална кора е на поне 3,7 млрд. години. Т.е. много по-стара, отколкото смятахме първоначално.

"Нашите открития доказват, че скалните породи на континентите са започнали да ерозират преди повече от 3,7 милиарда години. Това по радикален начин променя представите ни за това, как е протекла еволюцията на живота. Засега ние не знаем дали животът е възникнал на сушата или в океана, но вече можем да твърдим, Че континентите са играли много важна роля в този процес"заяви доцентката от университета в Берген Дезире Рурдинк.

Нейният екип е открил свидетелства, че първите континенти, а също така и пълноценният кръговрат между различните слоеве на недрата на Земята, между сушата и океаните, се е появил минимум 500 милиона години по-рано, отколкото се предполагаше досега. Европейските изследователи стигнали до този извод, като проучили отлаганията на барит - океански отлагания на скални породи, възникващи в близост до горещи източници. съставът на тези минерали не се променят от момента на образуването им.

Това ги превръща в едни от най-надеждните индикатори за това какъв е бил химическият състав на водата на световния океан в различните епохи на неговото съществуване. Европейските геолози се възползвали от тази възможност и проучили най-древните отлагания на барит, открити на територията на три различни континента.

Източник: Live Science