Възстановяването на глобалното търсене на природен газ до 2024 г. след рекордния спад през миналата година може да заплаши постигането на целта за нулеви нетни емисии от въглероден диоксид до 2050 г. Това заяви Международната агенция за енергетика (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Ангажиментите на над 190 страни, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., е да ограничат ограничат въглеродните си емисии, така че повишаването на температурата на планетата да остане „доста под“ 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Постигането на тази цел изисква огромно намаляване на употребата на изкопаеми горива.

„Търсенето на природен газ е на път да се възстанови силно през 2021 г. и ще продължи да расте, ако правителствата не предприемат сериозни мерки, за да насочат света по пътя към нулеви нетни емисии до среда на десетилетието“, отбелязват от МАЕ.

От организацията очакват търсенето на природен газ да нарасне с 3,6% през 2021 г., следвайки икономическото възстановяване и премахването на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в редица страни.

В периода 2022-2024 г. се очаква търсенето да расте средно с 1,7%, което означава, че то ще бъде на твърде високи нива, за да  постигне целта за нулеви нетни емисии до 2050 г.

През май МАЕ публикува пътна карта, която да помогне на енергийния сектор да постигне тази цел. Тогава от организацията заявиха, че инвеститорите не трябва да финансират нови проекти за петрол, газ и въглища.

МАЕ също така представи препоръки към газовата индустрия за намаляване на емисиите от природния газ. Според оценките на организацията 40% от емисиите на метан могат да бъдат намалени без сериозни допълнителни разходи, като за целта е достатъчно да се постигне по-добро управление на емисии от изгарянето на природния газ,  както и да се постави по-голям фокус върху нискоемисионни газове, включително водород и синтетичен метан.

Източник: Мениджър Нюз