От 2017 г. насам Монблан – вторият най-висок връх в Европа – се е снижил с 1 метър заради измененията на климата, съобщават френски геолози.

Измервания, направени през септември тази година, показват, че алпийският връх, намиращ се на границата между Франция и Италия, е 4807,81 метра. За справка – четири години по-рано е бил 4 808,72 метра.

Всъщност екипът отбелязва, че от 2001 г. насам – откакто започват официалните измервания – всяка година планината губи средно с 13 см от височината си. Съответно най-висок Монблан е бил именно през 2001 г. - 4,810.90.

„Сега климатолозите, глациолозите и други експерти трябва да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези за обяснение на това явление“, казаха учени от департамента Горна Савоя, които правят измервания на всеки две години.

Това не е единственият връх, засегнат от измененията на климата. Миналият месец например експерти от Стокхолмския университет съобщиха, че за последната година Кебнекайсе – най-високият връх в Швеция – се е снижил с почти 1,9 метра.

Най-високата и най-известна планина в Европа е Елбрус, която се намира в Кавказ – западния ѝ връх достига 5,641.85 метра височина.

Източник: granthshala.com