Водораслите не са достоверен показател за състоянието на кораловите рифове, които се намират под тях, установи проучване на експерти от университета на Британска Колумбия, Канада, цитирано от електронното издание EurekAlert.

В продължение на десетилетия учените приемат тези растения като индикатор за рифове, тъй като се измерват сравнително бързо и лесно. От 70-те години на миналия век изследователите смятат, че човешка дейност увеличава водораслите, като същевременно увреждат основните рифове.

Ново изследване обаче показа, че специалистите не могат да разчитат на водораслите, за да установят състоянието на рифовете и са необходими нови начини, за да се определи дали човешката дейност им вреди, пише БТА. "Това е особено важно днес, като се има предвид, че рифовете в световен мащаб са застрашени от свързани с климата стресови фактори", казва д-р Сара Канън от университета на Британската Колумбия и водещ автор на проучването.

В хода на работата си учените разглеждат данни от над 1200 обекта в Индийския и Тихия океан за 16-годишен период. Оказва се, че традиционно прилаганият подход е подвеждащ, като е възможно да не покаже проблемите, пред които са изправени подводните образувания.

Например покритието от водорасли зависи до голяма степен от видовете, които виреят в дадена област. По-малко вероятно е саргасумът да расте във вода, замърсена от селскостопански дейности, но други - като тези от рода Halimeda, ще се развиват много добре. И в двата случая обаче рифът ще пострада.

Екипът от експерти стига до заключението, че използването на водораслите като показател всъщност може да попречи за придобиването на реална представа колко много човешките дейности вредят на рифовете и да заблуди учените при преценката на подводните образувания, нуждещи се от най-голяма намеса.

Данните от изследването са публикувани в изданието Global Change Biology.