Учени заснеха риба от вида Pseudoliparis belyaevi, плуваща на цели 8336 метра под морското равнище в близост до крайбрежието на Япония. Това я прави най-дълбоководната риба, регистрирана някога - досегашният рекордьор бе забелязан на 8178 метра в Марианската падина, предава Би Би Си.

Учените спускат автономната камера „Lander” в падината Изу-Огасавара край Япония и заснемат Pseudoliparis belyaevi, която според тях се намира на или "много близо до" максималната дълбочина, на която може да оцелее която и да е риба.

"Ако този рекорд бъде счупен, то това ще се случи със съвсем малко – с едва няколко метра“, казва професор Алън Джеймисън, учен от Университета на Западна Австралия, занимаващ се с дълбоководни изследвания.

Рибата охльов е млад екземпляр от вида Pseudoliparis, но според Би Би Си учените не са уловили екземпляр, за да идентифицират вида напълно. Вместо това те се сдобили с няколко риби малко по-високо във водата - на 8022 метра – и те са идентифицирани като Pseudoliparis belyaevi. По този начин специалистите поставят рекорд и за риба, уловена на най-големи дълбочини.  

Предишното наблюдение на риба на най-голяма дълбочина (на мариански охлюв) е направено на 8178 метра в Марианската падина. Следователно новото откритие подобрява рекорда за дълбочина със 158 метра.

Рибите охлюви живеят в най-дълбоката част на океана, известна като хадалова зона, където дълбочините достигат от 6000 до 11 000 метра и където няма абсолютно никаква светлина, казват от Националната асоциация за океански и атмосферни изследвания.

Джеймисън предполага, че новозасечената риба е успяла да оцелее на по-голяма дълбочина от тази в Марианската падина заради малко по-топлите води на Идзу-Огасавара.

„Предполагахме, че най-дълбоководната риба ще е там и че това ще е риба охлюв, казва Джеймисън пред Би Би Си. „Разочаровам се, когато хората ми казват, че не знаем нищичко за морските дълбини. Знаем. Нещата се променят изключително бързо“.

Източник: Business Insider