Древна вкаменелост на челюстна риба - един от най-ранните гръбначни организми на планетата - разкри вълнуваща изненада: изключително добре запазено в три измерения минерализирано сърце на около 380 млн. години.

Находката е невероятна по ред причини. Много рядко меките тъкани успяват да се запазят толкова добре. Обикновено те се разпадат, преди организмът да се вкамени изцяло. Още по-рядко е да се натъкнем на триизмерни меки тъкани.

Нещо повече – дори не се налага да разчупваме тази безценна находка, за да проучим съдържанието ѝ. Учените успяват да я анализират в детайли просто като я сканират. Благодарение на факта, че сърцето е толкова добре запазено, се открояват ясно подробности като предсърдие и кухини.

Сърцето на тази древна риба, която е плувала във водите през девонския период, между 419 милиона и 359 милиона години, е представлявало S-образен орган с две кухини, като по-малката се е намирала върху по-голямата. Органът е доста по-комплексен, отколкото палеонтолозите са предполагали, и той би могъл да хвърли повече светлина върху еволюцията на регионите около главата и врата, както и върху начините, по който са се променили, за да позволят вместването на челюсти.

Наред с "красиво запазеното" сърце изследователите са открили вкаменени стомах, черва и черен дроб.

Водещият изследовател професор Кейт Трайнайстик от университета Къртин в Австралия описа откритието като "забележително", тъй като много рядко се намирани толкова добре запазени меки тъкани на древни видове.

"Като палеонтолог, изучавал вкаменелости повече от 20 години, бях наистина изумена да открия триизмерно и красиво запазено сърце в прародител на 380 милиона години", споделя тя.

"Еволюцията често се смята за поредица от малки стъпки, но тези древни вкаменелости предполагат, че е имало по-голям скок между безчелюстните и челюстните гръбначни животни… Сърцата на тези риби буквално са били в устата и под хрилете – точно като акулите днес."

Сканирането на вкаменелостта разкрива невероятни подробности за сърцето, включително неговите камери и предсърдие. Източник: Trinajstic et al., Science, 2022.

На базата на откритията изследователите създават триизмерни модели на челюстната риба, които показват, че сърцето е съставено от две камери, като по-малката е отгоре.

Проф. Трайнастик казва, че находките предлагат "уникален поглед" към това как областта на главата и шията е започнала да се развива, за да събере челюстите.

"За първи път можем да видим всички органи заедно в примитивна челюстна риба и бяхме особено изненадани да научим, че те не са толкова различни от нашите", обяснява тя.

Изследователката отбелязва, че има "една критична разлика – черният дроб е бил голям и е позволявал на рибата да остане плуваща, точно както акулите днес".

Вкаменелостите са открити в западната част на Австралия, в риф, който съхранява уникална фауна и флора от късния девонски период.

Изследването е публикувано в Science.