Топличко е в САЩ и Канада.

Добре де, адски горещо е. Температурите в Канада разбиват рекордите ден след ден, стотици умират. Отделенията в болниците в Сиатъл наподобяват ситуацията от началото на пандемията от COVID-19, само че този път причината е, че хората получават топлинни удари. Множество градове региона сформират „охладителни центрове“, в които човек би могъл да потърси убежище от жегата.

Не само хората стават жертва на горещините. Сградите, пътищата и публичната инфраструктура като цяло, създадена да устои на далеч по-меки лета, буквално се топи под слънчевите лъчи.

В Портланд, Орегон трамваите бяха спрени за три дни, тъй като високите температури разтопиха захранващите кабели и изкривиха жиците над линиите.

„Нашата инфраструктура е създадена за температурни обхвати, типични за Портланд – обяснява Андрю Пламбек в Newsweek. – И тази топлинна вълна въобще не е типична за месец юни в Портланд.“

Температурите по това време на годината в Портланд рядко достигат над 32 градуса по Целзий, докато в Сиатъл – 29 градуса са типични за средностатистическия юнски ден. Ето защо когато температурите в Тихоокеанския северозапад достигнаха почти 50 градуса миналата седмица, училищата и редица организации бяха принудени да затворят.

„Много от началните училища не разполагат с климатици, които могат да охлаждат класните стаи при тези обстоятелства“, заяви Ангъс Уилсън от училищния район на Британска Колумбия пред CBC News.

„Това не еднократно събитие – коментира Дийпти Синг, професор от щатския университет на Вашингтон, Ванкувър. – За в бъдеще тези условия най-вероятно ще се повтарят, при това потенциално доста често, заради все по-засилващото се глобално затопляне.“

Източник: IFLScience