Еха, това е доста голяма птица! Точно по този начин реагират повечето хора, когато видят за първи път харпията (Harpia harpyja) – и на снимка, и на живо. Тази гигантска птица е… наистина гигантска. Горда и великолепна!

Макар и названието "харпия" да е познато на повечето хора като име на същество от древногръцката митология, харпията всъщност е една от най-големите съществуващи и до днес грабливи птици.

Тези птици обитават не особено голяма територия в Северна и Южна Америка - тропичните гори от южно Мексико до северна Аржентина.  Фактът, че харпията е една от най-големите грабливи птици, се дължи не само на тялото ѝ, което е с дължина около един метър, но и на размаха на крилете й, който е два пъти по-голям от тялото ѝ - следователно два метра.

Харпиите са сравнително леки за размерите си - само около 8-10 кг, като женската е по-едра от мъжкия. Благодарение на цветовете си - бяло, черно и сиво - харпията е почти незабележима, доколкото е възможно това. Тя е ловуваща месоядна птица, която, за да улови жертвата си, разчита на ноктите на краката си, дълги около 13 см.  

Нейният полет е ловък и маневрен, наподобяващ ястребовия, но по-бърз. Основната ѝ плячка са средните по размер дървесни бозайници като маймуни, ленивци и др. Понякога харпията атакува и други птици, които често са близки до размерите и вида ѝ. Накратко - обича предизвикателствата. 

Gallery

Снимка: Dmitrii Kash / Shutterstock

Gallery

Снимка: Thorsten Spoerlein / Shutterstock

Gallery

Снимка: SunflowerMomma / Shutterstock

Gallery

Снимка: feathercollector / Shutterstock

Gallery

Снимка: Alfredo Maiquez / Shutterstock