Признайте с ръка на сърцето: Позволявате ли на вашата котка или куче да дели леглото с вас? Едно ново проучване показва, че две трети от всички стопани на животни спят с домашните си любимци. А начинът, по който се сгушват стопаните и техните питомци, говори за вашите взаимоотношения.

Дали  блажено отпуснати, сгушени в ямките на коленете ви или плътно притиснати до вас, домашните животни имат различни предпочитания, когато ги пускате нощем в  леглото си. Професор Питър Невил, който от години изследва поведението на кучетата и котките, обяснява какво издава позата им за спане за начина, по който общувате помежду си.

„Когато си избират поза за спане, нашите домашни любимци се опитват да поддържат своята  закриляща връзка с нас“, казва той за вестник „Дейли Мейл“.

При това не става дума за контрол или за маркиране на територия. Според него по този начин кучетата и котките използват своето обаяние и топлина, за да ни тренират постепенно да нагодим нашите навици за спане към тях. Професор Невил изброява десет от най-честите пози за сън на домашните животни и обяснява какво означават.

Верният

Когато кучето или котката лягат на ръба на кревата, те показват, че искат да са близо до вас и са ви предани. Тази поза животните избират обаче и когато стопаните им спят неспокойно. Така те бързо могат да скочат от леглото, ако им стане прекалено оживено.

Гушещият се в задколенната ямка

Ако спите настрани, сигурно сте усещали как котката или кучето (малко) ви се настанява в задколенната ви ямка. Така закриляни и затоплени, животните спят буквално като бебета. Тази поза издава: Аз ти се доверявам и ти възлагам пълната отговорност за сигурността си.

Между краката

Като се сгушат удобно между долната част на краката ви, животните могат по-лесно да игнорират външните шумове, които смущават съня. Разбира се, така на вас не ви остава много място да се въртите в съня си….

Пазещят дистанция

Когато домашните любимци делят леглото не с един, а с двама стопани, някои от тях се наместват по средата. Тук позата също издава желанието им да бъдат закриляни и обичани. Или пък животното се чувства по-привързано към единия от двамата и по този начин се опитва да остане в центъра на вниманието и едва ли не да настрои стопаните си един срещу друг.

Крадецът на възглавници

Настанява ли се домашният ви любимец всеки път целенасочено върху възглавницата ви? Тогава котката или кученцето ви обичат да им е мекичко.  Щом четириногият му приятел се събуди, стопанинът обикновено бива избутан или облизан и също изтръгнат от обятията на съня. С предимство се ползват хъркащите, защото крадците на възглавници мразят шума.

Цветелина Велчева