Средното ниво на океанските води се е повишило с 0,76 сантиметра между 2022 и 2023 г., което е "значителен скок" в сравнение с други периоди, предаде АФП, като цитира данни на НАСА.

Това се дължи както на природния феномен "Ел Ниньо", така и на климатичните промени.
 
Според данните, базирани на сателитни наблюдения, от 1993 г. насам равнището на водата се е повишило средно с 9,4 см.

Основен виновник за това е изменението на климата, което включва топенето на ледовете (ледени шапки и ледници), отбелязва БТА. Нивото на водата се покачва все по-бързо, като се е повишило повече от два пъти от 1993 г. (0,18 см годишно) досега (0,42 см). 

"Сегашните темпове означават, че сме на път да добавим още 20 см към нивото на световния океан до 2050 г.", казва в разпространено прессъобщение Надя Виноградова Шифър, ръководител на екипа, работещ по темата в НАСА. 

Това ще "увеличи честотата и последиците от наводненията по света", подчерта тя. 

В периода между 2022 и 2023 г. наблюдаваното покачване е равносилно на изливането в океаните на една четвърт от водата в Горното езерото, най-голямото от Големите езера в Северна Америка, отбелязва АФП.
    
Това покачване надхвърля около четири пъти нивото, наблюдавано през предходния период (0,21 см между 2021 и 2022 г.). Тогава действаше феноменът "Ла Ниня".

"По време на "Ла Ниня" дъждовете, които обикновено падат в океаните, валят на сушата", обяснява Джош Уилис, изследовател от НАСА. Но "по време на годините с "Ел Ниньо" - голяма част от дъжда, който обикновено пада на сушата, се озовава в океана, което временно повишава нивата на водата", допълва той.