Пеперудата монарх е забележителен вид пеперуда от семейство Многоцветници (Nymphalidae) и обитава Северна Америка. Ако се появява на бял свят като другите пеперуди и на пръв поглед прилича на тях, то трябва да знаете, че има някои съществени отличителни белези, които я правят единствена по рода си сред красивите летящи насекоми.

1. В продължение на една година се раждат четири различни поколения. Първите три живеят средно около пет-шест седмици. Четвъртото поколение обаче е различно и се нарича „Метусалем“ – по името на най-дълголетния човек, споменат в Библията. Това поколение ще остане живо до завършването на осеммесечната миграция.

2. Поколението пеперуди, родено през късното лято в Канада и Северна Америка, изминава приблизително 5000 км разстояние до планината Сиера Невада в Мексико, за да презимува там.

3. Трансконтиненталният полет, който извършват пеперудите Монарх при своята миграция, се осъществява на големи ята. Те прекосяват високи и обширни планини и се изправят срещу урагани и други природни бедствия; справят се със суша и глад. Много от пеперудите не оцеляват при тези изключителни изпитания. Оцеляват благодарение на мазнината, складирана в телата им, и пият само вода. Онези, които все пак достигат до Мексико, могат да си починат само през зимата, когато трябва да събират енергия, защото на пролет отново поемат на север.

4. В края на своето дълго и трудно пътуване достигат до Канада и малко след това умират. Преди това обаче дават живот на първото поколение за годината, което ще остане живо за около месец и половина. Следват второто и трето поколение, които също ще живеят толкова, докато не се появи мистериозното четвърто, което ще започне миграцията отначало. Това поколение отново ще живее шест месеца по-дълго от останалите и веригата така ще продължава.

Животът на тези пеперуди е чудесен пример за вечния кръговрат в природата и битието като цяло.