Край бреговете на Мекленбург-Предна Померания е открит непознат за тези ширини вид морски рак. Става дума за син краб,  чиято родина всъщност е Източното крайбрежие на САЩ. В сравнение с местните раци животното е необикновено голямо със своите 20 сантиметра ширина. Според биолози от Германския морски музей в Щралзунд този вид представлява особен интерес за рибарите, тъй като месото от щипките му се смята за деликатес.

Мъртвото животно е открито случайно от мъж, който се разхождал; той веднага разбрал, че става дума за необикновен екземпляр, най-вече заради очебийната му синя окраска. Човекът уведомил уредника на Морския музей, който потвърдил, че находката наистина е сензационна. Дотогава били открити малко подобни екземпляри в Северно море, но нито един толкова далече на изток.  

Как се е озовал ракът там, може само да се предполага. Благоприятствани от определени морски течения, все повече заблудени животни достигат бреговете на Балтийско море. Според биолозите от Морския музей откриването на синия омар било щастлива случайност. Досега музеят разполагал с един-единствен представител на този вид, но вследствие на препарирането ракът бил изгубил характерния си син цвят, поради което се наложило да боядисат бронята му!  

Сега новооткритият син краб ще бъде консервиран в алкохолен разтвор, преди да стане част от биологичната сбирка на Германския морски музей. Сбирката вече има 5500 експоната, сред които е и японски гигантски краб.