Някои хора се чувстват неудобно, когато се изчервяват, защото смятат, че тази реакция на тялото им издава несигурност. Действителността обаче може да ви изненада, защото всъщност по този начин изглеждате много по-надеждни, добри и искрени в очите на другите.

Вижте защо изчервяването не е признак на слабост:

Хората са единствените същества, които се изчервяват.

Според проучванията на Дарвин хората са единственият вид, за който се знае, че се изчервява. След като наблюдава жестовете на маймуните, докато провежда изследванията си за еволюцията, той определя тази реакция като „най-харатерната и най-човешката от всички изражения“, което вероятно се дължи на механизма за социална защита, който хората инстинктивно си изграждат срещу чувства като вина или срам.

Изчервяването ви прави по-привлекателни за противоположния пол.

Въпреки че може да се тълкува като механизъм за социална защита, който издава нашия дискомфорт, истината е, че ставаме по-привлекателни, когато бузите ни започват да порозовяват. Този процес е израз на слаба уязвимост и именно поради тази причина създава усещане за интимност, което е привлекателно за противоположния пол. Освен това изглеждаме сияещи -  поради същата причина, когато слагаме грим, нанасяме по бузите си руж.

Хората, които се изчервяват, вдъхват доверие у околните.

Според проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, хората, които лесно се изчервяват, са смятани за по-надеждни и по-великодушни. Авторите на това проучване също така твърдят, че други форми на умерено изразяване на смущение и социална уязвимост са несъмнени признаци на добродетел, тъй като не е възможно подобна реакция да се възпроизведе съзнателно.