Наричате някого с погрешно име или случайно разбивате на парчета чашата в ресторанта. Случва ли ви се лицето ви да почервенее в момента, в който най-малко искате внимание, за да допълни смущението? Да, не е честно.

Още по-странно е, че изчервяването може да се предизвика и от положително внимание, например, когато получавате комплимент.

Изчервяването е явление, което е напълно уникално за хората и все още е донякъде мистерия. Ето какво ни е известно. 

Какво е изчервяването?

Изчервяването е продукт на симпатиковата нервна система, същата, която активира реакцията борба-или-бягство. 

Когато преживявате някакъв емоционален стрес, например неудобството, когато разлеете нечие кафе или тръпката да срещнете очите на привлекателен човек, тялото ви отделя адреналин. Това кара кръвоносните ви съдове да се разширяват, така че кръвта и кислородът да се движат по-бързо в организма ви. Вените по лицето също се разширяват, което води до приток на повече кръв към него и оттам издайническата червенина.

Някои хора се изчервяват по-лесно от други, а някои дори страдат от страх от изчервяване, известен като „еритрофобия“.

Защо хората се изчервяват?

Чарлз Дарвин пише, че „изчервяването е едно от най-странните и най-човешкото от всички изражения“. Учените все още не са постигнали съгласие по въпроса защо хората се изчервяват, но има някои интересни теории.

Рей Кроужър, професор по социални науки в Кардифския университет и автор на множество статии и книги, посветени на изчервяването, пише, че то се е развило като един вид невербално извинение, свързано със социалните условности. Ако направите нещо, което нарушава дадена норма, зачервеното ви лице показва, че осъзнавате гафа.