Празничните светлини на коледната елха могат да повлияят на качеството на WiFi връзката, предупреждава независимият британски телефонен регулатор Ofcom в съобщение до медиите.

Преди да започнете да се подсмихвате недоверчиво, знайте, че предупреждението е основателно – лампичките, окичени по елхата, наистина могат да попречат на сигнала ви – както и много други устройства. Въпросът е в каква степен. 

Микровълновите печки и флуоресцентните лампи също могат да смутят сигнала. 

Нека се върнем в училище и си припомним урока за електромагнитния спектър. Той обхваща радиовълните, микровълните, видимата светлина и радиацията. Всичко това е около нас през цялото време. Телефони, радиоапарати, телевизори и настолни лампи – всички зависят от този принцип.

Безжичните мрежи обикновено работят на 2,4 гигахерца в микровълновия радио спектър. Един херц е една дължина на вълната в секунда. Една FM радио станция може да използва 100 мегахерца, или 100 000 000 вълни в секунда. 2, 4 гигахерца при безжичния интернет се равнява на 2 400 000 000 вълни в секунда, което означава, че радиовълните, използвани от Wi-Fi, са значително по-къси. По същество, това означава, че те са „по-слаби“ от FM радио вълните – тъй като изискват повече мощност за покриване на същото разстояние.

Вашият безжичен рутер също така използва значително по-малко енергия, отколкото един FM радио предавател. Обикновено максималният обхват на домашния Wi-Fi сигнал е около 100 метра, докато FM в подходящи условия обхваща разстояния от повече от 10 км. (Безжичните мрежи на публични места, известни като WiMAX, работят на по-големи площи, но съобщението на Ofcom не се отнася за тях.)

Защото домашната безжична мрежа има много по-малка мощност от един голям FM предавател и вълните са по-слаби, това къде ще  поставите рутера и какво има около него, е от значение. Електрозахранване, микровълнови печки, стоманени греди, бетонени облицовки и фолио за изолация – всичко това може да има ефект. В по-старите жилища с по-дебели стени също има разлика, тъй като високочестотните Wi-Fi радио не проникват лесно през тях.