Учени откриха нов тип клетка в сърцето, наподобяваща глиалната, която обикновено се среща в мозъка или гръбначния мозък.

Изненадващото откритие е наречено “nexus glia” (бел . ав. – на англ. nexus означава връзка), тъй като на външен вид наподобява мрежа, обгръщаща сърцето. Екипът смята, че новият тип клетка ще разшири познанията ни за сърдечните проблеми и дефекти.

Откритието е публикувано в PLOS BIOLOGY.

„За мен определението на велика наука е нещо, което откриваш и което поставя още повече въпроси – казва Коди Смит, съавтор на изследването. – Сегашното откритие е точно такова.“

Новооткритата клетка наподобява астроцитите – клетки с формата на звезда, които се срещат в изобилие в мозъка и които са изключителни мултитаскъри. Те играят ключова роля за поддържането на невронните мрежи в мозъка, но се смята, че не се срещат на други места в тялото. Това обаче е странно. Ако са толкова важни, би следвало да съществуват и другаде, нали?

Астроцитите принадлежат към тип клетки, известни като глиални. Преди се е смятало, че функцията на глиалните клетки е структурна, поради което те носят наименованието glia (което значи лепило на гръцки език), дадено им от учените от XIX век. Сега тази функция се счита за второстепенна. Знаем доста за тях, но определено не всичко. Наясно сме с факта, че се срещат из цялото тяло, включително в органи като панкреаса, далака, белите дробове и червата, но нямаме представа каква точно е функцията им на тези места.

Съществуват множество неизвестни и за астроцитите, които играят съществена роля за невронната функция на мозъка. По всичко личи, че не се срещат в периферната нервна система – т.е. онези части от тялото, свързано с нерви и намиращите се извън мозъка и гръбначния мозък.

„Бяхме озадачени от този факт – обяснява Смит. Ето защо решихме да потърсим глиални клетки и в периферната нервна система.“

Първоначално екипът проучва рибата данио и открива тип клетки в сърцето ѝ, които наподобяват астроцитите. Впоследствие кръстосан видов анализ показва, че същите клетки се срещат и в сърцата на хората и мишките. Те се образуват още преди раждането от същата група клетки, които в края на краищата ще изградят лицата ни и ще изгладят мускулите ни. Разпръснати са из изходящите трактове на сърцето, което подсказва каква всъщност е функцията им.

„Това е доста забележително, тъй като изходящият тракт е дефектен в 30 процента от вродените сърдечни заболявания“, обяснява Нина Кикел-Кури, водещият автор на проучването. Тя забелязва, че когато функцията на този нов тип клетки е нарушена, сърдечният ритъм се ускорява.

Нещо повече, когато nexus glia са лишени от ключов глиален ген на развитието, сърцебиенето става неравномерно.

Според Смит новите клетки имат важна роля в регулирането на сърцето. Той обаче допълва, че все още не знаем каква е точната им функция.

Източник: IFLScience