Паяците са безгръбначни хищни животни от клас, които се отличават с осем крака, челюсти снабдени със зъби, отделящи отрова. Разполагат също с паяжинна жлеза в задната част на коремчето. Отровата на някои видове паяци е опасна за човека. Хващат жертвите си чрез ловни мрежи или като скачат върху тях. Основният им поминък са насекоми и затова паяците са разпространени предимно в гори, храсталаци и ливади, но някои обитават жилищата на хората.

Интересното е, че някои хора умишлено ги гледат като свои домашни любимци. И може би има защо.

Онези, които страдат от арахнофобия, едва ли ще го оценят, но в действителност съществува истински красавец сред паяците и това е тигровият паяк. Смята се, че това е най-красивият вид в Европа. Тук обаче се отличават само женските, които имат бяло-жълта окраска, маркирана с черни напречни ивици. Яркожълтите ивици по корема на паяка примамват насекомите към мрежата му по всяка вероятност защото имитират цветовете на някои цветя. Ивиците по краката му пък са невидими за насекомите, което го прикрива от потенциалните му жертви. Мъжкият, от друга страна, е невзрачен по цвят.

През 2001 г. тигровият паяк е избран за „Паяк на годината“.

Паякът има най-различни тълкувания като символ. В нашия фолклор се свързва с началото на занаятите, в частност на тъкачеството, благодарение на което е създадена материята на света или на части от нея. Най-често се разчита като символ на трудолюбие, професионални навици и умения, творчески способности, въображение и хитрост.