Дългоносата маймуна (Nasalis larvatus) е вид бозайник от семейство Коткоподобни маймуни, единствен представител на род Nasalis. Видът е застрашен от изчезване.

Името на този вид маймуна издава всичко. Най-отличителният белег на Дългоносата маймуна е именно носът. Особено впечатляващ е при мъжките видове – те притежават огромен израстък на лицето си, който продължава да расте с възрастта.

Понякога размерите на носа им пречи да се хранят и се налага да го отместват встрани.

Дългоносата Маймуна е защитен вид, който може да се срещне много рядко и поради тази причина все още не е изучен достатъчно от специалистите. Тя е сред най-интересните маймуни наред с шимпанзе, орангутан, капуцини, тамарини.

Малките обаче имат съвсем различен вид. Новородените имат чипо носле и синьо на цвят лице. После всичко се променя. Лицето си променя цвета към розово и жълто. Когато на около 7 години мъжкият достигне полова зрялост, носът започва убедително да расте, а женските остават с чип нос, но все пак доста едър.

Носът на мъжката Дългоноса маймуна може да достигне до цели 10 сантиметра дължина и виси над устата му. Не са ясни еволюционните механизми, които са довели до появата на толкова голям нос при този вид маймуна. Съществува хипотеза, че огромният нос е средство за привличане на женски. Предполага се, че колкото по-голям е носът, толкова по-силни звуци може да издава притежателят му. Мъжкарите с по-дълги носове са по-харесвани от женските.

Когато се опитват да се спасят от хищници, Дългоносите маймуни се хвърлят във водата. Те могат да преплуват разстояние от 20 метра под вода, а любимо занимание им е да се хвърлят от някой клон във водата.