Запознайте се с гигантската панда Кизай – това е един от едва седемте кафяво-бели представители на вида, за които някога е съобщавано. И единственият в плен. Причината за тази необичайна окраска дълго време убягваше на учените, но с помощта на генетиката загадката вече изглежда разгадана.

Екип от изследователи си поставя за цел да установи дали някакви различия в ДНК на кафявите панди могат да обяснят необичайния цвят на козината им. Като част от тази генетична детективска работа те секвенират геномите на 35 гигантски панди; това включва две кафяви (едната от които е нашето момче Кизай) и двете семейни тройки, към които принадлежат, както и обикновените черно-бели панди.

След като сравнява получените последователности, екипът идентифицира основния виновник – гена Bace2. Той кодира ензим, който участва в раздробяването на амилоидния прекурсорен протеин - молекула, известна най-вече с ролята си при болестта на Алцхаймер.

Установено е, че кафявите панди имат две идентични копия на конкретен вариант на Bace2, като и при двете липсват 25 базови двойки (градивните елементи на ДНК, често просто представени с букви), което предполага, че това може да играе роля за цвета на козината им.

Изследователите обаче не спират дотук. В търсене на потвърждение на своите открития те секвенират ДНК на още 192 черно-бели панди, като анализът показва, че нито една от тях няма две копия на същата вариация в Bace2. Когато допълнително създават мишки с мутацията, използвайки метод, наречен CRISPR-Cas9, получените животинки имат светла козина.

Но как тази мутация води до появата на кафяви панди като Кизай?

"Нашето изследване разкри, че тази мутация намалява броя и размера на меланозомите на космите при мишки и вероятно при кафявата панда, което допълнително води до хипопигментация", пишат изследователите в статията си.

Меланозомите са специализирани структури в клетките, които отговарят за производството и съхранението на меланин - вид пигмент, който определя цвета на кожата и косата или козината.

Така мутацията в Bace2 може да повлияе на меланозомите при пандите и следователно да им даде кафяво-бяла козина вместо черно-бяла. Следващата стъпка на изследователите е да проучат тази теория и да разберат как тя може да работи - Кизай все още пази известни тайни.

Въпреки това настоящото изследване представлява една доста голяма първа стъпка в разрешаването на загадката на тези редки панди.

Изследването е публикувано в списание PNAS.

Източник: IFLScience