За него е трудно да се каже дали е по-лаком, или по-сладък?

Да, става дума за голямата панда.

Голямата панда, наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е черно-бял бозайник от семейство Мечкови (Ursidae), който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай.

Яденето може да е доста уморително занимание – особено ако трябва да поглъщаш такива огромни количества като тази животинка. Тъй като основната храна в менюто й е бамбукът, а растението е бедно на хранителни вещества, се налага да си набавя огромни количества от него, за да се поддържа енергична и сита. И като казваме „огромни количества“, имаме предвид точно това - цели 20 кг на ден!

Затова никак не е чудно, че голямата панда е заета с ядене по 14 часа в денонощието.

Не стига това, ами и бамбукът е истинско предизвикателство за зъбите, защото е много твърд. Добре, че пандата разполага с впечатляващи кътници.

Голямата панда има тежка походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично освен по време на размножителния период.

С изсичането на бамбуковите гори, пандите стават все по-застрашени от изчезване. Днес обитават територия от около 6000 кв.км в Китай, а от много години са включени в Червената книга на застрашените от изчезване животински видове.