Медузите са в състояние да усещат океанските течения и активно да плуват срещу тях, посочва изследване, цитирано от BBC News.

Проучването може да помогне на учените да разберат как медузите се събират в пасажи. Тези пасажи се състоят от стотици, а понякога и милиони медузи и могат да се движат заедно месеци наред. Засега остава неясно как точно морските създания усещат промените във водата, се посочва в научния доклад, публикуван в журнала Current Biology.

Изследователите са поставили устройства, измерващи ускорението и ориентацията на тялото на 18 големи медузи в Бискайския залив във Франция.

"Поставянето на устройствата беше изключително лесно. Учените завързаха кабела около едно от пипалата на медузите. Отне ни само секунди, а устройствата могат да останат така за неопределено време", обясни ръководителят на проучването проф. Грийм Хейс от Университета Дикин в Австралия. Наред с това екипът е използвал плаващи сензори, за да наблюдава и измерва океанските течения.

Изследователите са установили, че медузите могат да плуват срещу течението, очевидно реагирайки срещу носещата сила на океана. При втората фаза на проучването екипът е използвал събраните данни, за да създаде реалистични симулации на движението на пасаж от медузи. Симулациите са показали, че "активното и насочено плуване помага за поддържане на пасажите".

"Разполагайки с тези познания, бихме могли да предвиждаме динамиката на пасажите от медузи", казва проф. Хейс. Крайната цел на проекта е подобряване на метода за предсказване на формирането на групи от медузи, което се среща все по-често в последното десетилетие и нерядко възпрепятства риболова.